Cum să aleg fotograful de nuntă?
Dacă sunteți în căutarea unei rețete perfecte pentru fotografiile nunții voastre, din păcate, eu nu vă pot oferi asta. Însă ce pot împărtăși cu voi este experiența mea de până acum și viziunea mea personală legată de cum ar trebui să abordăm acest subiect.
Primesc des mesaje și cereri de nuntă foarte slab formulate, unele cu greseli sau scrise în grabă, doar, doar, să îmi dau oferta mai repede să poată fi comparată cu o alta al unui alt coleg de-ai mei.
Ceea ce mulți nu știu, este că ofertele mele sunt pe site, la vedere, prețul este constant pentru toate categoriile de clienti și nu fac niciun fel de rabat la calitate, fie că este o nuntă la București sau la Slobozia, sau niște miri fotogenici ori mai putin fotogenici.
Practic, dacă stai putin să cauți, găsești multe oferte de nuntă. Ceea ce ar trebui să întrebi defapt este dacă acel fotograf este disponibil pentru evenimentul tău, în primul rând. De asemenea, în mesaj poți să oferi și detalii despre locație, număr de invitați, band, dorințele voastre, dacă lucrați sau nu cu un event planner sau dacă ați ales deja un videograf, de exemplu.
De aici se poate dezvolta și o relație foarte ok între voi și potențialul fotograf al nunții voastre, pentru simplul fapt că începeți să comunicați, nu doar să faceți schimb de informații rapide.
Un alt aspect important al unei colaborări îl constituie chimia cu omul/oamenii care vor fi langă voi toată nunta. Aici mă refer la cazul în care, dacă la o primă întâlnire, vă simțiți confortabili cu fotograful sau nu, dacă vă împartășește aceeași viziune asupra evenimentului, dacă poate acoperi toate nevoile voastre.
Nevoile clienților sunt diverse, așa și fotografii. Nu există un model după care merg toți, unii au pachete formate deja, ații te lasă să alegi „a la carte”.
Uitați-vă la oamenii cu care veți colabora, cum sunt ei ca oameni, nu doar unde se situează cu prețul într-o piață care nu este deloc reglementată, cum este cea a fotografilor de nuntă din România. Uitați-vă la rezultatele muncii și studiului lor în domeniu, chiar și la premiile obținute pe site-uri de profil din România și nu numai, dacă doriți.
Eu, de exemplu, sunt un fotograf al detaliilor, al momentelor simpatice de iubire, îmi place să spun că sunt acolo să documentez iubirea dintre doi oameni. Ca om, sunt dedicat artei, îmi place să pozez natura, avioanele, raliurile, meciurile de fotbal, îmi place frumosul și îmi place să mă educ în meseria mea, să câștig premii, să aduc plus valoare evenimentelor la care particip.
Evenimentul în sine este mult prea important să nu fiți atenți la ceea ce alegeți pentru amintirile voastre. Nunta trebuie să fie despre voi, despre familie, despre fericire și iubire, nu despre bugete și „trebuie să faci aia și aia, și aia”.
Acum, ți-ai făcut o idee despre cum să procedezi?