Ghid pentru mireasa

Mihai Balta

Fotograf

Acest ghid pentru mireasă a apărut din dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor voastre. Mă întâlnesc cu multe cupluri care nu știu de unde să înceapă și unde să termine o nuntă. Este un eveniment de mare amploare ce necesită foarte multă atenție

Vă voi explica din perspectiva fotografului cum ar trebui să organizați evenimentul, de ce ar trebui să țineți cont și cum ar trebui să abordați eventualele problemele pe care le veți avea înainte sau în timpul evenimentului. 

Am creat acest ghid pentru mireasă pentru a face organizarea nunții cât mai usoară.

În primul rând vreau să îți mulțumesc că ești aici și că te interesează ceea ce fac, ca fotograf de nuntă este foarte important pentru mine. Probabil că dacă ești aici ai stabilit deja data, locația și formația. Dacă nu, te rog să o faci cât mai repede pentru a-i găsi disponibili pe oamenii pe care ți-i dorești la evenimentul tău.

Îți spun că nu există rețeta perfectă pentru a avea o nuntă ca în povești, ci trebuie să ți-o creezi tu. Fiecare eveniment este unic și irepetabil, de aceea este important să ai un plan și să îl cunoști cât mai în detaliu.

Pregătiri

Acesta este momentul când ziua nunții voastre începe efectiv. Oamenii pe care voi i-ați chemat încep să se adune în locațiile pe care le-ați stabilit. Fie că alegeți locuri dragi vouă (casa părintească), fie că sunt în deplasare (hotel/altă locație), ceea ce este cu adevărat important este să țineți cont de spațiul disponibil de acolo și  de câți oameni vor fi prezenți (asta pentru a evita aglomerația).

Atât la mire, cât și la mireasă voi avea nevoie de timp pentru a fotografia detalii pe care voi le-ați pregătit ( costum, pantofi, papion/cravată, butoni, parfum, curea, etc în cazul mirelui și rochie, pantofi/sandale, cercei, verighete, umerașe, etc în cazul miresei). Detaliile sunt cele care fac diferența de fiecare dată, alaturi de locația nunții și de gradul de implicare al oamenilor.

Tradiții

Părinții noștri vor fi în general adepții tradițiilor, iar dacă ele există asta nu înseamnă că acestea nu vor fi pe placul vostru. Din contră, ele se pot reinterpreta și se pot transforma în momente fabuloase, pline de haz și distracție, ceea ce vă va destinde pe voi ca miri în ziua aceea aglomerată. Un sfat pe care îl dau tuturor mirilor: o parte importantă a acestui eveniment sunt părinții și trăirile lor din acea zi, așa că ideal ar fi să incercăm să găsim soluții favorabile celor două ”tabere”.

Nașii

Ei sunt o parte importantă a evenimentului vostru și ar trebui implicați cât se poate de mult (sau cât de mult își doresc și ei) în organizare. Este de la sine înțeles că trebuie să luați în considerare și nevoile/dorințele lor. După caz, nașii vor fi într-o locație diferită, iar mirele va mearge să îi ia spre locația miresei sau vor fi prezenți în același loc cu voi. Comunicarea este cheia și ar fi minunat dacă ați profita de acest aspect pentru a contura o imagine de ansamblu a întregii zile alături de oamenii care doresc să vă ajute cu logistica. Ziua nunții, în esență, este despre voi și tot voi sunteți cei care are trebui să alegeți cum s desfășoară aceasta. Cu toate astea, părerea celor care nu sunt atât de puternic emoțional implicați v-ar putea oferi alternative utile la schițele inițiale.

Cununia Civilă

Oficializarea căsătoriei voastre poate avea loc la orice punct de Stare Civilă (de obicei cel de care aparțineți în funcție de domiciliul din buletin) sau la unul care este mai aproape de toată desfășurarea evenimentului. Durează maxim 15 minute cu tot cu felicitări, este ceva foarte scurt și nu ar trebui să aveți grijă prea mare pentru asta. Unii dintre miri aleg să programeze acest eveniment separat, într-o altă zi pentru ”a scăpa de o grijă”. Însă momentul aceasta nu ar trebui să vă îngrijoreze atât de mult, luând în considerare durate în sine a acestuia.

Cununia Religioasă

Aceasta durează în jur de o oră și este un moment de rugăciune și plină intensitate. De aceea, recomandarea mea ar fi să vă alegeți o Biserică unde ați participat măcar o dată la o slujbă, o Biserică luminoasă care să contureze frumos cadrul acestei zile atât de speciale. Încercați să vă feriți de Bisericile care sunt în lucru, care nu sunt pictate, care sunt întunecoase. Nu ne va ajuta pe niciunul dintre noi.

Ședința foto din ziua nunții

Pentru ședința foto este recomandat să vă rezervați 1h:30, chiar 2h. Deoarece este posibil ca în ziua aceea programul să mai sufere diverse modificări, ne dorim să nu ratăm acest moment și ar fi de preferat să plusăm la partea de timp alocat acestuia. De mare ajutor ar fi, pentru ambele părți, ca sesiunea foto să aibă loc într-un cadru relaxant unde eu pot suprinde dragostea și frumusețea voastră, evitând astfel momentele forțate/încordate. Atât fotograful, cât și videograful au nevoie de timp ca lucrurile să se întample progresiv și frumos.

Pentru buna desfășurare a sedinței foto trebuie să luați în calcul că participanți ar trebui să fiți voi, desigur, nașii și cel mult domnișoarele și cavalerii de onoare (dacă există). Pozele de grup cu ceilalți invitați se pot face după fiecare ceremonie (civilă și religioasă) și la restaurant. Toți cei care vor veni în plus vă vor agita și vor scurta timpul alocat ședinței foto

Primul dans

De recomandat este ca primul dans să fie după aperitiv. Astfel invitații vor fi aproape toți  în momentul în care voi veți începe și vor putea să vi se alăture la dans ulterior mometului vostru special. Emoțiile dansului pot fi mereu acoperite cu puțin fum greu pentru a crea un efect foarte frumos. Dansul voastru îl știți doar voi, așa că dacă vă încurcați (dar nu o veți face) puteți improviza imediat ceva și totul va trece neobservat.

Program

Majoritatea au probleme în realizarea programului nunții și de aici nu există suficient timp să facem ceea ce ne propunem. Dacă aveți deja stabilită ora pentru primirea invitaților lucrurile sunt foarte simple. Pornind de la această oră se iau invers, în succesiunea evenimentului, lucrurile care mai trebuiesc făcute pâna la restaurant și anume:

  • Ședința foto;  ~2h
  • Ceremonia religioasă;  ~ 1h
  • Cununia civilă (dacă există); ~1h
  • Pregătirile miresei; ~1h
  • Mersul la nași;  ~1h
  • Pregătirile mirelui. ~1h

Având aceste date puteti crea un program perfect pentru nunta voastră. Îl puteți comunica majorității invitaților și așa toată lumea va ști unde sunteți și la ce oră. Și pentru că trăim în era tehnologiei puteți crea un grup pe Facebook pentru nunta voastră unde să puneți adresele de la pregătiri/cununie civilă/ ceremonie religioasă/ restaurant și să țineți invitații la curent cu ultimele update-uri.

Alte recomandări.

  • o cabină foto animă mereu petrecerea și oferă mărturii de neuitat invitaților;
  • fotograful/videograful să nu fie așezat în altă cameră decât în cea în care are loc evenimentul;
  • dacă este posibil, o masă separată de cea a formației (în cazul DJ-ului nu este cazul);
  • comunicați tot ceea ce v-ar plăcea să vedeți în materialele predate;
  • fiți mereu zâmbitori și prezenți pe ringul de dans pentru că voi sunteți sufletul petrecerii.

Eu sunt mereu alături de voi și încerc să vă ofer cele mai bune sfaturi, dorindu-mi ca evenimentul să se desfășoare cât mai frumos și relaxant.

Photos by: Mihai Balta | Fotoworld | www.mihaibalta.com

Pentru orice altă întrebare, hai să stăm de vorbă pe Whatsapp.

WordPress Theme built by Shufflehound. Toate drepturile rezervate. ©Mihai Balta, 2024.
× Salut. Imi poti scrie si pe whatsapp!